Nadat wij in 2010 vol trots de Appeltjes van Oranje hebben gepresenteerd en
zij ook op ons festival in 2015 nog acte de présence gaven, bleek het helaas niet haalbaar om deze groep voort te laten bestaan in deze leeftijdscategorie. Na enige tijd van stilte hebben wij, de leden van de Stedeker Daansers, besloten om deze dansen op ons eigen repertoire te zetten. Met, uiteraard, de bijbehorende kleding.
Op 5 mei 2019, tijdens de aankondiging van ons festival in 2020, was het zover en hebben wij voor het eerst als Appeltjes van Oranje opgetreden.
Lijkt het je leuk om mee te dansen? Kom dan eens kijken op maandagavond. We oefenen van 20.00 – 21.30 uur in de Hofhuiszaal van Cultuurcentrum de Pol in Diepenheim.
Geschiedenis.
Zoals bij veel dansgroepen, werd ook bij ons weer eens het grote euvel besproken.De aanwas van jonge leden.
In een bijeenkomst spraken we erover dat het toch geweldig zou zijn om een jonge groep op het podium te laten verschijnen tijdens het festival in mei 2010. De vraag was dan ook, “Hoe krijgen we dit voor elkaar?”. Ideeën werden opgegooid en weggesmeten. Alles bij elkaar en door elkaar gehusseld en zo is het plan geboren om een gelegenheidsgroep te vormen met mensen tot ± 30 jaar die dansen doen van net na de tweede wereldoorlog.
Dit tijdstip vaststellen was niet moeilijk. De Stedeker Daansers zijn in 1965 opgericht. Zij dragen kleding van rond 1900 en doen dansen uit deze tijd. Dus 65 jaar oud. Als we dan 65 jaar terugrekenen vanaf 2010, komen we uit in 1945.
We zijn begonnen bij onze vier jongste leden, die meteen enthousiast waren. Daarna hebben we de kinderen van de leden aangeschreven. Zo is een groep ontstaan die in januari 2009 begonnen is met oefenen.
Bart Gogherman van Folkloristische Vereniging de Speelluden uit Westervoort, die zelf vanaf 1946 op dansles zat, heeft ons verteld welke dansen hij in deze tijd heeft geleerd. Wilma van Wieringen, door de jongeren zelf benaderd, werd gevraagd om de dansleiding op zich te nemen. Na het festival van 2010 heeft zij het stokje overgedragen aan Han Wolff.
Op 21 mei 2010, tijdens het Internationaal Folkloristisch Festival “Op zien Deeps” heeft de groep haar debuut gehad en is de officiële naam gepresenteerd. De jongeren hebben diverse optredens verzorgd met een 5-koppige live band.
Publiek was laaiend enthousiast en ook naderhand hebben we vele positieve reacties ontvangen.
Dit alles heeft ertoe bijgedragen, dat, wat begonnen is als een gelegenheidsgroep, per 21 mei 2010 definitief is opgericht: “de Appeltjes van Oranje”.
Op 18 februari 2018, er zijn dan nog drie heren en vijf dames actief, was de laatste bijeenkomst van deze groep.