Theatrale reis doorhet bos op Landgoed Nijenhuis in Diepenheuis

Een theatrale reis door het bos op Landgoed Nijenhuis in Diepenheim

Beeldend theatermaker Anne Leijdekkers heeft een wandeling vormgegeven over landgoed Nijenhuis in Diepenheim. Vanaf zaterdag 2 april zijn bezoekers welkom om de wandeling ‘Van mij zolang ik kijk’ te lopen.


 
Wandelen is een ervaring van constante verandering. Waar je net was, ben je nu niet meer, wat je eerder zag, is er nog wel, maar niet meer voor jou. Als de wandeling voorbij is, is alles er nog steeds, maar zit er slechts een gedeelte van in je hoofd.

De filmische wandeling van beeldend theatermaker Anne Leijdekkers neemt je in een doorlopend tempo mee in een decor van bomen en kronkelende paden. Als een camera beweeg je je door een veranderende omgeving, onderhevig aan constante beweging.

Locatietheater festival De Tuin der Lusten heeft vanwege de pandemie de kunsten dit jaar in een ander jasje gestoken. Zij heeft vijf kunstenaars gevraagd om een wandelroute over een landgoed te maken voor het project ‘U bevindt zich hier’, waarbij de kunstenaar alle vrijheid krijgt om diens kijk te geven op het landgoed, de geschiedenis, de bewoners, of wellicht op de toekomst van de plek. Anne maakt de vierde wandeling uit een reeks van vijf voor ‘U bevindt zich hier’. In Broekland kun je ‘Rondje Bos’ wandelen op landgoed Neppelenbroek. In Enschede is de wandeling van Eric Langendoen te zien op landgoed De Hooge Boekel. Eerder maakte Linda Molenaar een wandeling op landgoed ‘t Rozendael in Heino, deze is inmiddels gesloten. Eind mei wordt de laatste wandeling geopend.

Anne Leijdekkers (1993) werd gekoppeld aan het Nijenhuis. Tijdens een verblijf op het landgoed, viel Anne op dat het landgoed langzaam meedeint met veranderingen die in de grotere wereld eromheen plaatsvinden. Anderzijds kenmerkt verstilling de plek ook, juist ten opzichte van die wereld eromheen. Als theatermaker probeert Anne deze concepten van plaats en tijd te vangen in een ervaring over manieren van komen en gaan. Voor dit project heeft zij samengewerkt met muzikant Geert Vlieger.

Werkend en denkend vanuit een plek maakt ze werk dat zich op het snijvlak van theater en beeldende kunst bevindt. De positie van de toeschouwer ten opzichte van een bestaande omgeving is hierin vaak leidend. ‘De wisselwerking van verandering van omgeving omdat de bezoeker zich erdoorheen verplaatst, en de interne veranderingen van een omgeving zelf boeien mij mateloos. Het principe van het komen en gaan van de dingen, met onszelf daar middenin, is in de theatrale context een interessant gegeven om mee te spelen. Wandelen is als vorm is inherent aan de ervaring van tijd en ruimte. Als je wandelt, ervaar je tijd en ruimte doorlopend. Een voorstelling komt zo eigenlijk helemaal voort vanuit het perspectief van de toeschouwer.’

De wandelroute ‘Van mij zolang ik kijk’ is vanaf 2 april te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De route is 2 km lang en duurt 30 minuten. Om de wandeling te kunnen lopen en luisteren heeft elke bezoeker een opgeladen telefoon nodig met daarop de izi.TRAVEL app gedownload en een hoofdtelefoon of oortjes. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Deze route bevat audiowerk dat alleen via de izi.TRAVEL app te beleven is. Parkeermogelijkheden staan aangegeven in de app.

Komende evenementen

24 juni 2022;
14:30 -
Optreden Gudula Lochem

Kalender

Juni 2022
Z M D W D V Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2